Zdravá jablka
Kanadský výzkumný tým vedený Rongem Tsao zjistil, že jablka druhu RED DELICIOUS jsou velmi prospěšná lidskému zdraví. Tento druh totiž obsahuje mnohem vyšší množství antioxidantů, než jiné druhy. Nejvíce těchto látek, které napomáhají neutralizovat tzv. volné radikály, je obsaženo v jablečné slupce. Volné radikály jsou spoluzodpovědné za taková onemocnění jako je zhoubné bujení, Alzheimerova choroba a kardiovaskulární choroby.
Výzkumný tým měřil antioxidační aktivity v osmi druzích jablek. Druh Red Delicious obsahoval šestkrát více antioxidantů než ostatní druhy. Na druhém a třetím místě se umístila jablka druhu Ida Red a Cortland. Ačkoliv jablka umístěná na pomyslném stupni vítězů jsou všechna červená, Rong Tsao říká, že barva není odpovídajícím indikátorem obsahu antioxidantů. Výsledky této studie budou publikovány 29. června v odborném zemědělském časopise - Journal of Agricultural and Food Chemistry.
V současné době jablka Red Delicious nepatří mezi nejvyhledávanější druhy přestože vypadají dobře, chutnají sladce a mají dlouhou životnost.
Jistě by nezaškodilo podívat se, zda i na našem trhu tato jablka najdeme. Měli bychom je zařadit do jídelníčku denně. V žádném případě bychom je neměli zbavovat slupky, protože ta obsahuje to nejcennější. Dětem je nezapomínejme dávat do školy. Pro naše babičky a dědečky, kteří mají často problémy s chrupem, je vhodné jablka nastrouhat. Ale pozor, nikdy nepoužívejme stará hliníková struhadla. Místo večerního chroupání brambůrek u televize, je lépe nakrájet do misky právě jablka, jen se po nich zapráší..
Autor: Bc. Jana Vařachová
|