Akce cihla postavila hermelínovou fabriku
Slapy dnes už nejsou jen jednou z přehradních nádrží vltavské kaskády, ale také místem, kde se vyrábějí jedinečné nakládané hermelíny. Ve zbrusu nové chráněné dílně je připravují mentálně postižení lidé. Zásobovat budou pražské restaurace a kavárny.
Potřebují mít pocit užitečnosti a výroba oblíbené lahůdky jim jej dodává. Dílna na výrobu nakládaných hermelínů byla slavnostně otevřena 11. listopadu. Umožnil to výtěžek z veřejné sbírky Akce cihla, která se uskutečnila v pražských ulicích v květnu a červnu letošního roku. "Hermelíny zatím nakládáme v kuchyni jen pro své soukromé účely. Bereme to jako přípravu na skutečný provoz a práci v hermelínárně. Při výrobě je totiž nutné dodržovat určité přísné podmínky, jako je speciální oděv, náčiní, teplota při výrobě a skladování. Na všechno jsme připraveni, ale spuštění ostrého provozu se teprve chystá. Odstartuje v lednu," řekla Alžběta Klégrová ze sdružení Portus Praha, které je autorem a správcem projektu. Recepturu na nakládaný plísňový sýr, která může mít několik podob, prý neprozradí. "Necháme si ji jako výrobní tajemství," usmála se Klégrová. V chráněné dílně, které dnes už nikdo z místních neřekne jinak než hermelínárna, bude pracovat sedm lidí s mentálním postižením. Sýry pak budou dodávat do pražských kaváren a restaurací. "Mezi stálé odběratele bude patřit například kavárna Hned vedle v Míšeňské ulici, Citadela v Klimentské nebo Vesmírna v ulici Ve Smečkách," dodala Klégrová. Na naloženém sýru si na Slapech pochutnal i houslový virtuos Jaroslav Svěcený. "Jsem dva roky patronem Akce cihla a jsem na to hrdý. Otevření dílny je dalším úspěchem lidské sounáležitosti a duševního souznění," řekl mistr při slavnostním otevření. Proč vlastně dílna vznikla? Portus Praha se původně zaměřovalo na budování chráněného bydlení pro lidi s mentálním postižením. "Rychle jsme ale zjistili, že možnost pracovat je pro člověka s postižením také velmi podstatná. Smysluplná práce dává každému pocit vlastní hodnoty a užitečnosti. A to je velice důležité právě u lidí, které má jejich okolí sklon podceňovat," řekl další z členů sdružení Jiří Sobek. A jak se " zaměstnancům " v hermelínárně líbí? "Moc, nakládat sýry mě baví a taky je krájet," prohlásil Honza, který už měl sklenici naplněnou z půlky. Autor: (er) Zdroj: Blesk
|