http://www.infoposel.cz --- tisk článku --- 01.11.2004, 07:24 --- rubrika " Zdraví "

Zdravé koření - Kurkuma

Na výročním zasedání Americké fyziologické společnosti ve Washingtonu představili vědci nové poznatky zásadního významu. Americko - italský tým expertů objevil, že barvivo kurkumin, které má na svědomí sytě žlutou barvu kurkumy, má silné antioxidační účinky. Předpokládají, že by mohlo chránit nervové buňky před neurodegenerativními chorobami jako je např. Alzheimerova choroba.

Kurkuma neboli Indický šafrán je žlutý prášek, který se získává z kořene rostliny, pocházející z Indočíny. Používá se již tisíce let jako léčebný prostředek při žlučníkových, jaterních a žaludečních potížích, ale také zevně k potlačení otoků a při léčení kožních problémů. U nás kurkumu známe spíše ze směsí koření např. indického kari. Kurkuma se používá k barvení másla, rýže, přidává se do polévek, omáček, marinád.

Autor: Jana Vařachová


Infoposel.cz - informační systém pro zdravotně postižené
Copyright © 2000-2024 Veleta, o.s.