Dnes je Čtvrtek, 28. března 2024, svátek má Soňa
Kontaktní E-mail  

reklama - Sdružení Veleta, o.s.Reklama
 Články   Legislativa   Pomůcky   Adresář služeb   Poradna   Periodika   Servis pro NNO   Diskuse   Ankety   Kontakty  


Vyhledávání

 
hledat v textech článků
pouze ve zvolené rubrice

 
Rubriky

Akce
Auto-moto
Bariéry
Bydlení
Finance
Internet
Inzerce
Jak na to
Legislativa
Literatura
Média
Názory
O nás
Politika
Pomůcky
Poradna
Příběhy nevidomých
Rozhovory
Servis pro NNO
Služby
Sport
Stalo se
Volný čas
Vzdělávání
Zajímavosti
Zaměstnávání
Zdraví
 
Nejčtenější články

 
Naposledy přidané

 
Info E-Mail

Máte-li zájem přijímat novinky našeho webu, zaregistrujte se.

 
   odhlásit

Počet odběratelů: 5535
 
Webinfo


 

07.06.2005, 07:18 - rubrika " Zdraví "
Zdravá jablka

Kanadský výzkumný tým vedený Rongem Tsao zjistil, že jablka druhu RED DELICIOUS jsou velmi prospěšná lidskému zdraví. Tento druh totiž obsahuje mnohem vyšší množství antioxidantů, než jiné druhy. Nejvíce těchto látek, které napomáhají neutralizovat tzv. volné radikály, je obsaženo v jablečné slupce. Volné radikály jsou spoluzodpovědné za taková onemocnění jako je zhoubné bujení, Alzheimerova choroba a kardiovaskulární choroby.

Výzkumný tým měřil antioxidační aktivity v osmi druzích jablek. Druh Red Delicious obsahoval šestkrát více antioxidantů než ostatní druhy. Na druhém a třetím místě se umístila jablka druhu Ida Red a Cortland. Ačkoliv jablka umístěná na pomyslném stupni vítězů jsou všechna červená, Rong Tsao říká, že barva není odpovídajícím indikátorem obsahu antioxidantů. Výsledky této studie budou publikovány 29. června v odborném zemědělském časopise - Journal of Agricultural and Food Chemistry.

V současné době jablka Red Delicious nepatří mezi nejvyhledávanější druhy přestože vypadají dobře, chutnají sladce a mají dlouhou životnost.

Jistě by nezaškodilo podívat se, zda i na našem trhu tato jablka najdeme. Měli bychom je zařadit do jídelníčku denně. V žádném případě bychom je neměli zbavovat slupky, protože ta obsahuje to nejcennější. Dětem je nezapomínejme dávat do školy. Pro naše babičky a dědečky, kteří mají často problémy s chrupem, je vhodné jablka nastrouhat. Ale pozor, nikdy nepoužívejme stará hliníková struhadla. Místo večerního chroupání brambůrek u televize, je lépe nakrájet do misky právě jablka, jen se po nich zapráší..

Autor: Bc. Jana Vařachová
Zpet ZpětTisk upravit pro tisk
 
Komentáře ke článku
Infoposel.cz nezodpovídá za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo smazat ty příspěvky, které budou obsahovat vulgární výrazy nebo poškozovat dobré jméno tohoto webu.
 
Žádné.
 
Jaký je Váš názor?

 
Do pole "kontrolní kód" opište prosím číslo z následujícího obrázku
kontrolní kód

Kontrolní kód :

Copyright © 2000-2024 Sdružení Veleta, o.s., Developed by Robert Zaborowski, Pulzní magnetoterapie